Surovo maslo

Surovo maslo

Surovo maslo je sestavljeno iz 80% maslene maščobe in 15% vode. Včasih je vsebovalo le 65 % maščobe in 30% vode. Maslena maščoba je sestavljena iz mešanice trigliceridov in treh maščobnih kislin. Zanimivo je, da je gostota masla 0.911 g/cm3 podobno kot gostota ledu.
Vrste masla
Včasih se je maslo iz izdelovalo iz mleka, ki je bilo že nekaj dni staro in fermentirano .
Med procesom fermentacije se smetana po naravni poti kisa kjer bakterije pretvarjajo mlečni sladkor v laktično kislino.
Proces fermentacije doda maslu posebno aromo vključno z diacetilom,  (rumena tekočina, ki maslu da maslen okus)
Danes maslo delamo iz pasteriziranega mleka z dodajanjem mlečnih kultur (Lactokokus in Leukonostic bacterija).

Na Kmetiji Duša maslo še vedno delamo po metodi iz leta 1970 iz svežega mleka, ki mu dodamo kulture in laktično kislino.
Na ta način se okus masla razvija s starostjo masla. Kar pa proizvajalcu pomaga, da shrani končni izdelek in ne polizdelek. Mlečni izdelki morajo po zakonu biti pasterizirani, da se v procesu ubijejo eventualne patogene bakterije in ostali mikrobi. Maslo proizvedeno iz takega mleka se imenuje sladko kremasto maslo. Maslo narejeno iz svežega nepasteriziranega mleka se imenuje surovo kremasto maslo. To maslo ima rok trajanja samo 10 dni medtem, ko ima maslo narejeno iz pasteriziranegaa mleka rok trajanja nekaj mesecev.

Tekoče čisto maslo ima odstranjeno vodo. To se naredi tako, da se segreva maslo do tališča in se mu nato dovoli, da se ohladi. Preostanek se loči glede na gostoto. Na vrhu se nahajajo beljakovine (kazein) preostanek se potem izlije iz mešanice vode in mlečnih beljakovin, ki se usede na dno. Ghee je čisto maslo, ki je bilo segreto na 120 °C , kjer na tej temperaturi izhlapi voda in trdi preostanek mleka porumeni. Ta postopek ojača aromo in proizvede antioksidante, ki onemogočajo da se malo pokvari. Zaradi tega se lahko GHEE hrani v normalnem prostoru do 6 mesecev!

Kje lahko kupite naše izdelke?

Naši izdelki so trenutno na voljo pri naslednjih izbranih trgovcih...
Lokacije prodajaln