O nas

Naša zgodba

Vse se je začelo leta 1970, ko se je mama primožila na našo kmetijo, kjer sta bili takrat pri hiši dve kravi, telica, tele, dva prašička in konj, ki je bil ob odsotnosti traktorja v tistih časih pravzaprav edina delovna sila, s katero so si pomagali pri prevozih in obdelavi njiv; vse ostalo delo, razen košnje z motorno kosilnico, je potekalo ročno.

Zgodnji začetki

Ker sta dve kravi proizvedli več mleka, kot so ga lahko porabili doma, je mamo sosedova “teta” naučila izdelave domače skute in kisle smetane. Ta je nato – poleg svojih – vsak teden odnesla na tržnico tudi mamine izdelke in jih tam prodala. Kmalu za tem se je mama naučila še izdelave domačega masla in mladih sirov.

Prevzem kmetije

Stalež živali se je počasi povečeval in do leta 2000 smo imeli govedo že na petih lokacijah, a ker je to postalo prenaporno, smo začeli tega leta z gradnjo novega hleva, katerega smo zaradi večjega finančnega zalogaja gradili skoraj sedem let. Ker pa velja pregovor “kjer je volja, je tudi moč”, nam je s skupnimi močmi seveda uspelo. Ker je Andrejo predelava mleka zanimala, je leta 2003 naredila prekvalifikacijo v živilsko tehnico na BTŠ v Naklem. Takrat ji je mama prepustila predelavo mleka. Leta 2006 je Andrej kot mladi prevzemnik od staršev prevzel kmetijo.

Nova mlekarna

Z leti smo dobili v zakup več zemljišč. Sorazmerno s tem smo povečevali stalež živali, zaradi večjega obsega dela pa je nastala potreba tudi po večjih in sodobnejših strojih. Obdelujemo 35 ha kmetijskih zemljišč in redimo okrog 100 govedi (50 krav in 50 podmladka). Redimo živali rjave in svetlo lisaste (simentalske) pasme, katere nam dajejo zelo okusno in kvalitetno mleko. Nova mlekarna je omogočila izdelavo novih vrst mlečnih izdelkov, ki jih prodajamo tako doma, kot na tržnici v Grosuplju, ponosno pa jih razvažamo tudi po vrtcih, šolah, trgovinah in restavracijah.

Odprtje spletne trgovine

Z namenom boljšega pregleda nad dobrotami naše kmetije in posledično lažjega naročanja, Vam našo kmetijo predstavljamo na spletu, za Vas pa smo odprli tudi spletno trgovino, za katero upamo, da nam bo vsem kar najbolje služila.

Kadarkoli pa nas lahko obiščete tudi pri nas doma! 🙂

PREBERI VEČ…

Ekipa

Andrej Duša

Andrej Duša

nosilec dejavnosti
Andreja Duša

Andreja Duša

tehnologinja, razvoj novih izdelkov
Francka Duša

Francka Duša

pomaga kjer lahko...
Luka Duša

Luka Duša

bodoči prevzemnik kmetije

Blog

Surovo maslo

Surovo maslo

Komercialno maslo je sestavljeno iz 80% maslene maščobe in 15% vode.. Včasih je maslo vsebovalo le 65 % maščobe in 30% vode. Maslena maščoba je sestavljena iz mešanice trigliceridov in treh od maščobnih kislin. Zanimivo je, da je gostota masla 0.911 g/cm3 podobno kot gostota ledu.

Read more
Boljša trajnost smetane

Boljša trajnost smetane

Smetana je mlečna maščoba, ki se nabira na površini mleka. Pridobljena je lahko s posnemanjem ali naravnim vzgonom. Če napolnimo še toplo pomolženo mleko v plitvo posodo ter ga pustimo pri primerni temperaturi, se po enem dnevu maščobe, ker so specifično lažje, izločijo na površino površino in...

Read more
Skuta

Skuta

Skuta je splošno ime za dve vrsti mlečnih izdelkov: to sta prava skuta in skutni sir. Običajno se oba prištevata k sirom, čeprav se ne pridobivata s koagulacijo mleka, temveč s koagulacijo sirotke.

Read more

Kje lahko kupite naše izdelke?

Naši izdelki so trenutno na voljo pri naslednjih izbranih trgovcih...
Lokacije prodajaln